Att reagera annorlunda

Vad är det som säger att vi ska reagera på ett visst sätt? Hur skulle det vara om den allmänna instinkten skulle vara att reagera tvärt om? Är en sådan tanke ens möjlig? Men är det verkligen så att vårt sätt att reagera finns redan från födseln?

Givetvis är det inte så. Precis som med allt annat så är det ett inlärt beteende. Det måste ju betyda att vi själva styr över hur vi reagerar? Vilket gör att vi kan förändra det sätt vi reagerar på saker och ting. Vilket är bra. För det betyder ju att vi faktiskt kan växa som människor. Vi är inget som är fast, inte huggna i sten, även om det är så vi ser oss.

Vi är rädda för förändringar, inte minst när det kommer till oss själva. Vi kan tycka det är kul att byta jobb, partner, bostad eller bil, men när det kommer till att förändra något hos oss själva står vi gärna med armarna i kors och frågar vad det ska vara bra för. Jag har ju alltid varit sån här och det har funkat bra, alla andra får gärna förändras men inte vi. Då blir vi osäkra för vi vet inte hur vi ska reagera. Tänk om vi gör något som inte är förenligt med normen som är rådande? Men det är i de ögonblicken som vi växer som människor. När vi vågar utmana oss själva och se på vad vi gör med nya ögon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.