Bernt Dahlbäck

Bernt Dahlbäck – Rabadaj

Det här var definitivt inte vad jag förväntade mig. Visst hade jag en bild av det skulle vara lite ploj över skivan men det blev ändå en överraskning när jag la på skivan. Det är sällan jag gillar den här typen av skiva och det här är väl inget undantag, men visst har den sina trevligheter. Skivan är inspelad 1973 och när man tittar på baksidan så får man veta att Michael B Tretow har varit den som “rattat” (citat från baksidan) skivan. Tittar man vidare så hittar man en hel del kända namn. Brita Borg är med på sång, Janne Schaffer är med och spelar gitarr på ett par spår och Bernts bror Erik Dahlbäck är med och spelar trummor på ett par spår. Erik är känd som erik “Kapten” Dahlbäck, trummis i Fläsket brinner.

Det som slår en är Bernts breda repertoar och uttryck. Så pass bred att jag ganska länge trodde att det var många sångare på skivan. Det kan låta precis som man tror att det ska låta, ganska rått och lite som en full gubbe som leker clown. Men så kan det vända, som på En solskens sång (Sea side shuffle) där han plötsligt låter väldigt lik Cornelis. I en låt som förövrigt påminner ganska mycket om Gösta Linderholmska toner. Men det är inte så mycket att skriva hem om egentligen. Bäst är nog ovan nämda stycke i konkurrens med Tänk om du kunde läsa mina tankar. Det är en svensk översättning av If you could read my mind. Och den tar sin gestaltning i att en man ringer upp för att prata med sin vän men istället så sitter den som svarar och sjunger i örat på uppringaren som förtvivlat försöker föra ett samtal.

Bernt Dahlbäck var en artist som bland annat uppträdde hos Hagge Geigert på Liseberg och även haft krogshower på såväl Bacci Wapen som Resturant Trägårn. Under sin karriär hann han även med att dubba film för Disney och han kan höras i bland annat Robin Hood. Han gick bort 1978 bara 39 år gammal i cancer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.