Döden

Get busy living or get busy dying säger man ju och det ligger en del i det. Kanske inte att man ska kasta sig ut och göra allt man velat göra i livet, utan kanske mer i betydelsen att nu är det så här, vad kan jag göra för att påverka min situation. Men det är ju lätt att säga, mycket svårare att leva upp till. För vem vet hur vi reagerar när det kommer dåliga besked? Jag hade säkert vacklat och kanske hade jag fallit tillbaka i gamla. Men jag hoppas och tror att jag hade tagit mig tillbaka och rest mig igen.

För det är så, vi faller och sen kämpar vi oss upp. Allt som är värt något måste vi kämpa för. Döden är inte värd något och den kommer även om vi inte kämpar. Det döden ger är värde till livet och dödens definitivitet gör livet värt att kämpa för.

Är då döden ond? Varken livet eller döden kan anses vara ont, inte heller gott. Livet är, döden är inte. Därför är livet värt att kämpa för och levas så gott man kan. Om döden inte väntade i slutet på våra liv skulle det ju ta bort det intressanta med att leva. Då skulle livet i mångt och mycket tappa sitt värde och i stor utsträckning och sin mening.

Kvar skulle bara vara våra drifter att göra precis vad vi vill. Något som många kan se som något man vill uppnå. Att få göra det man vill utan att ha en tanke på att arbeta för att klara sig. Ett liv där vi alla lever vidare och har hälsan kan ju sägas vara en dröm. Men var skulle då vår drivkraft komma ifrån? Skulle man drömma om barn?
Allt vi kämpar för, gör vi för att hinna. Hinna innan döden står där och hälsar på oss. Hinna göra någon form av avtryck. Döden är det vi mäter allt mot i slutändan. Oavsett vad det gäller så finns den där i bakgrunden även om det är omedvetet hos oss i de flesta fall.

Det är den som sätter punkt men också visar oss att vi inte ska ta allt för givet. Förr än vi anar är vi borta. Det är skrämmande för många medan det för andra är något som skänker en viss tröst. Så i stället för att förbanna döden så bör vi ta tillvara det liv vi är givna. Därmed inte sagt att man ska säga upp sig för man inte vill spendera sitt liv med att arbeta, men däremot fundera över om man kanske kan hitta ett arbete som ligger mer i linje med det liv man vill leva. För det är viktigt att leva mer än att överleva.

Även om varje liv inte är lika långt så har vi varje dag samma mängd tid att förvalta. Använd på ett klokt sätt blir varje dag lång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.