Du blir som du umgås

Man förleds ofta att tro att det är arvet som styr vem du blir. Att det finns inom dig och inte går att förändra. Det skulle ju betyda att de som är framgångsrika är menade från födseln att vara det. Men det skulle ju också betyda att framgångsrika personer kommer från framgångsrika familjer. Se bara på Wallenberg.

Men om vi istället för att se på de som växer upp med alla förutsättningar att få det bra ser på till exempel musiker. Slash, Eminem, Johnny Cash och andra kommer från ganska povra förhållanden och med framtidsutsikter som närmast pekade på en förtidig, narkotikarelaterad, död. Men de tog sig fram till sina drömmar. Hur?

Givetvis fanns en viss talang, men de hade också viljan att arbeta för det. Sen finns det en faktor till. Miljö. Om man tittar på varje lyckad musiker, skådespelare eller vem som helst, även Wallenbergarna, så kan man se att även deras vänner som de umgicks med tog sig långt fram i det de gjorde.

Föräldrar brukar varna sina barn för att umgås med barn som inte riktigt är på väg åt rätt håll i livet, du blir som du umgås. Om du har vänner och bekanta som stöttar dig och pushar dig till att bli lite bättre på vad det än är du gör så kommer du bli bättre hela tiden. Det, mer än ditt dna, kommer att leda dig framåt. Den kan inte alla bli Slash eller Zlatan. Men med rätt miljö kan du bli den bästa versionen av dig själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.