Ett mål avklarat

Det är den där tiden nu när man börjar titta tillbaka och se vad som har hänt under året. Och det har ju hänt en del. Jag startade det här året med en tanke om att läsa lite mer. Jag satte ett mål på tio böcker. Det passerade jag typ i mars eller så. Men jag tänkte inte så mycket på det. Jag läste vidare. Jag insåg att jag höll en takt på tre till fem böcker i månaden. Det har varit både bra och mindre bra böcker. En del har jag tvingat mig genom och någon har jag lagt ifrån mig och sagt att nej det här är inget för mig.

De som sticker ut är ju Fredrik Backmans böcker. Under året så har jag tagit mig genom hela hans produktion tror jag. Böckerna om Björnstad står ut och är böcker som jag kommer bära med mig länge. Det är samhällsskildringar som är så nära och som ligger så rätt i tiden att det nog är böcker som kommer talas om länge. Det är viktiga böcker.

Chimamanda Ngozi Adichie är en favorit som jag återkommer till. Det känns som att allt hon skriver blir bra. Även Michael Lewis böcker har varit trevliga att läsa. Både The big short om den stora bostadsbubblan som sprack och skapade en finanskris men även Moneyball som handlar om ett nytt sätt att plocka ut spelare till ett lag i baseball. Trots mina skrala kunskaper i båda ämnena så fick man till sig två väldigt bra skrivna historier om hur det går till. Båda är intressanta på sitt sätt. Den första är skrämmande och den andra är intressant för hur den presenterar ett nytt sätt att se på sporten.

Tack vare ljudböcker har jag fått upp mitt läsande ganska rejält. Jag har ju börjat lyssna de gånger jag cyklar till jobbet. Det har gjort att jag cyklat mer än jag troligen annars skulle gjort. Dessutom har jag lyssnat på böckerna i dubbel hastighet. Annars skulle det ta för lång tid att ta sig genom dem. Så nu när jag råkar starta en bok i normal hastighet så tycker jag det låter som att uppläsaren går på valium.

Så mina tio böcker har hittills blivit 51. De senaste veckorna har jag haft siktet inställt på en bok i veckan så att jag ska sluta på 52 böcker. Men med tanke på att det snart är jul, jag har en bok som kommer bli klar i dag eller i morgon så kommer jag nog landa på 53 eller 54 böcker beroende på hur mycket jag kan läsa över julen. Det är nog det mesta jag har fått ihop på ett år i vuxen ålder. Men det finns ju så många böcker att läsa och så lite tid att göra det på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.