Hasse & Kvinnaböske band – Annat var det förr

Hasse & Kvinnaböske band – Annat var det förr

Sida A: Skomagare Anton / Berit / Annat var det förr / Lasse / Marknadsvarieté

Sida B: Arrendatorns klagan / Statister / Var e’ natten? / Dimmornas vals / Ett semesterminne / Outro 2

Jag har ju avhandlat Hasse Andersson tidigare i den här bloggen. Både inom dansbandsrecensionen och jag tror att han varit med som loppisvinyl med. Men det går inte att komma ifrån att det är en artist som jag håller väldigt kär. Och detta är en bra skiva. Den börjar med en av mina favoritlåtar, Skomagare Anton som handlar om mannen som blev kär på dansbanan en vecka innan båten till Amerika skulle lägga ut. Han försökte få med sig flickan men hon behövdes hemma. Och när Anton kom tillbaka så var han gammal och flickan var ett minne blott.

Sen växlar han upp och går rakt in i låten Berit. Den är som ett slag i magen och beskriver Berit som vaknar ensam på lördagen och inser att hon har 48 timmar med sig själv innan det är dags att gå till jobbet igen. Känslan av ensamhet som förmedlas är hemsk och med vin och tabletter så kan det bara sluta på ett sätt. När måndagen kommer ligger Berit kvar i sängen och burken med tabletter är halvtom. Det måste man ge Hasse, han viker inte för det hemska och han tar ofta upp saker som alkoholism, handikapp, ensamhet och annat från den mörkare sidan av livet. Han gör det på ett bra sätt. Så allt är inte glatt och hejsan hoppsan.

För det är ju lite det som är hans signum. Det glada humöret och skrattet. Och det kan man förstå när man hör låtar som Arrendatorns klagan. Det är en komisk beskrivning om hur det är att arrendera mark som är inspirerad av hur det lät när Hasse skrev arrende med den som brukade marken på gården i Kvinnaböske. Eller Ett sommarminne, det är Hasses, enligt honom själv, första och sista joddlarlåt. Den handlar om en resa till Tyrolen där ett försök att få en flicka i säng. En flicka som det visar sig har en bror som är polis och det blir dyrt.

Så det är en skiva som visar upp Hasses bredd som låtskrivare och artist. Det är en skiva som jag kommer hålla kvar i länge än. Om inte annat så för den fantastiska bilden på baksidan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.