Hur blev det och hur ska det gå?

Så har 2019 passerat och det fanns ju en del saker som jag tänkte kunde bli bättre med det men också saker som har varit helt klart jättebra. Jag har lyckats ta mig in i två novellantologier och det är alltid kul. Alltid roligt när man får utmana sig själv lite och man får ju lite respons på det man skrivit. 

En av de där antologierna, Loser – 30 noveller om förlorare, hade dessutom sitt släpp på Bokmässan. Då kunde jag passa på att kryssa av en sak på listan. Även om jag har lite andra tankar om just det där med att vara en del av Bokmässan så var det ett första steg. Gränserna för det man vill flyttas ju ständigt fram. 

Det här var också året då jag fick mina första refuseringar på mitt manus som jag skickade ut. Något jag kallt räknade med skulle hända. När jag skickade ut det så tänkte jag att jag var ganska nöjd med det men när jag funderade över det så kom jag på att där finns en del saker jag vill justera. 

Vilket leder mig in på nästa punkt på listan. När året började gjorde jag det klart för mig själv att jag skulle skriva varje dag. Minst 500 ord var målet. I alla fall det officiella. Mitt inofficiella mål var 800 ord. Hur gick det då? 

Jag kan väl säga att det inte var varje dag jag tyckte att det var ett bra mål att ha. Vissa dagar skrev jag bara för att jag skulle göra det. Det blev en del nonsenstext helt enkelt. Men jag skrev också en hel del intressanta saker. Saker som jag kanske kan använda i framtiden eller som jag bara tar lärdom av för att jag har skrivit dem. När jag nu summerar året så har jag skrivit mer än 370 000 ord. Två dagar skrev jag mindre än 500 ord och 16 dagar skrev jag mindre än 800 ord. I snitt låg jag alltså på cirka 1020 ord. NaNoWriMo var ju en stor räddare på den punkten. 

NaNoWriMo ja, det var en resa för sig i år. Jag hade bestämt mig för att det i år skulle bli tid att skriva om Vykortet som jag hittade när vi röjde ut efter Mormor. Jag har skrivit om det många gånger tidigare så jag ska bespara er det här. Hur som helst så tänkte jag att det var perfekt att göra det under just NaNoWriMo. Det var det inte. Det funkade bra de första dagarna men sen kände jag hur det började glida mig ur händerna. Jag framhärdade att det skulle bli ett försök i alla fall och skrev på till jag nått 50 000 ord. Sen släppte jag det och frågan är om det någonsin kommer att bli ett nytt försök. 

Så hur ser det då ut framåt? Det är något som jag har funderat på ganska länge. Under det gångna året har jag fått in en vana att skriva varje dag. Jag gillar det men att skriva utan att redigera kommer inte leda mig framåt. Så nu under 2020 så är tanken att jag ska redigera i större utsträckning. Det innebär att jag istället för att skriva ett visst antal ord om dagen ska ägna mig åt skrivandet under en timme om dagen. Det är inte mycket, men det kommer bli svårt att få in det. Att skriva 800 ord tar mig oftast inte mer än en halvtimme och det har jag fått bända för att få in vissa dagar. Nu ska jag lägga mer tid på processen för att komma fram till ett bra slutresultat. 

Det år jag har bakom mig har lärt mig en hel del om skrivande och jag är säker på att jag kommer lära mig massor om redigering under det kommande. Det hela handlar ju om en slutprodukt som ska vara så bra som jag vill ha den. Jag har inte någon brist på material att redigera. Jag har min roman, Okänd adress, som är det som kommer vara mitt huvudfokus. Den ska bli klar, eller i alla fall så klar jag kan få den. Sen har jag några manus till som ligger och är i desperat behov av att bli redigerade. Dessutom har jag ju hela det förra årets skrivande som jag kan gå över och se vad som är värt att lägga tid på. I nu läget. Av det här ska jag inte slänga något. 

Så jag ska redigera och givetvis skriva en del nytt. Det finns minst en tävling som jag ska försöka ta mig in i. Sen vet jag inte om jag ska delta i NaNoWriMo. Förra årets upplevelse var inte så roande. Det var nära att det knäckte mig och hade det inte varit för Marita Brännvalls julkalender så hade jag nog inte skrivit många ord i december. Så vi får se hur det blir med den. Camp NaNo i april kan det nog bli, där kan jag ju i alla fall välja att redigera. 

Jag ska plugga en del under våren och det kommer säkert göra att jag vill skriva något som inte är akademiskt, det brukar vara så. Så något nytt kommer det säkert blir skrivet. Det finns så mycket att få ur sig. 

Så planen är som följer: 

En timme ska ägnas åt skrivande/redigerande om dagen, jag ska komma med i en novellantologi, få Okänd adress i sådant skicka att jag kan skicka det till förlag igen, sen ska jag ställa i ordning del tre i min rymdopera, lägga ut ett inlägg på min hemsida per vecka angående mitt skrivande, antingen bara tankar eller någon historia som inte har någon annanstans att ta vägen.

Sen ska jag plugga, jobba och helst ha lite tid över för vänner och familj. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.