Ingmar Nordströms – Saxparty 2

Ingmar Nordströms – Saxparty 2

Sida A: I do, I do, I do, I do, I do / Hej då, ha de’ så bra / Natten har tusen ögon (Quando sali de Cuba) / Smoke gets in your eyes / La paloma / Vårt första sommarlov / I’m leavning it all up to you

Sida B: Soledao (When a child is born) / Bing bong / Alla goda ting är tre (Release me) / Jag ska fria till Maria / La novia / En promenad med dej / Michelangelo

Det som slår en när man ser skivan är att man inte tycker de där västarna går så bra ihop med de där skjortorna. Sen ser man det. Det är inte västar. De är ett helt plagg, som en kavaj liknande skjorta. Som är uppknäppt till naveln ungefär. Sen försöker man glömma den bilden. Det kommer inte gå så bra tror jag.

Det här är alltså Ingmar Nordströms Saxparty 2. Bandet är grundat av Ingmar Nordström född i Kristianstad och bandet som sådant stammar från Växjö. Detta är också ett av de band som jag lyssnat mest på under min uppväxt. Otaliga är de bilfärder där det suttit ett band med någon av alla de Saxpartyn som finns inspelade. Så det är inte så konstigt att jag känner mig trygg med rösten som kommer mot mig.

Men musiken då? Ljudbilden är saxofontyngd då det finns inte mindre än tre saxofonister i bandet. Här blandas det mellan instrumentalt och låtar med sång. En sak man ser är att Bert Månson som står för bas och gitarr på albumet också är den som skriver låtar. Han har fyra låtar med på denna skivan och är också den som är ansvarig för att ha skrivit Två mörka ögon som Sven-Ingvars fick en hit med. Det som är mest noterbart på första sidan är hur Smoke gets in your eyes inte är den stilla ballad som The platters hade en hit med utan en buggvariant som lämnar en hel del övrigt att önska faktiskt.

Sida B har en låt av ännu en av medlemmarna i bandet. Det är Bing bong som Gunnar Sandevärn har skrivit. Låt oss stanna till vid denna låt en stund. Den består av en massa nonsens ord som Bing bong skobidobi ding dong sabidabi sing sång och så vidare. Vidare går den, Nå’n spela’ den, å ja’ gick på en mina vem sätter sig och skriver en så’n sång? Ja det är ju ganska uppenbart vem det är som gör det eller hur. Det är förvisso en ganska pigg och trevlig liten låt som nog kan sätta sig på skallen om man hör den för ofta. Nästa låt att stanna upp lite vid är En promenad med dej. Den är skriven av Bert Månson och jag reagerar över ett par strofer. I ljuvligt ljummig sommarnatt. Ljummig? Det är ett ord som Svenska Akademien inte tar upp vill jag lova. Jag förstår ju vad som vill förmedlas och man har ju lite poetisk frihet när man skriver låttexter, men det känns ändå lite väl långt ute på gränsen. Och med sitt konterfej, han ler mot oss. Konterfej? När jag hörde det först så tänkte jag att så kan man inte säga, jag måste hört fel. Men i texten står det så. Och där ger ju Svenska Akademien Bert rätt. Avbildning särskilt om porträtt (skämtsamt, något ålderdomligt). Något ålderdomligt får man nog säga att det är, det har sina rötter från 1543 och kommer av tyskans Konterfei med samma betydelse. I den här låten handlar det om gubben i månen och att det är han ler mot de som ska gå på promenad. Man får ändå ge honom att han får ihop det med rimmen med hjälp av det. Frågan är hur länge han satt innan han hittade det ordet. Det är en väldigt trevlig låt förövrigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.