NaNo-bubblan

Så jag lever i en bubbla just nu. Det är andra veckan av NaNoWriMo och jag är redan halvvägs. Alltså 25000 ord skrivna sedan 1 november. Det kommer gå vägen i år igen. I år tycker jag dessutom bättre om det jag skriver. Det är med andra ord ingen deckare. Så allt handlar i stort om skrivande just nu.

Jag går upp tidigt. Det är ju en tidig vecka så jag går upp kvart i fyra och då hinner jag skriva en timme innan jag ska iväg till jobbet. På jobbet händer det ju att maskinen går som den ska och man har lite tid över och då åker blocket fram. På morgonen brukar jag få ihop ungefär 1000 ord. På jobbet under dagen kan jag skrapa ihop 300-500 ord. Vilket innebär att när jag kommer hem har jag inte så många ord kvar att skriva för att nå målet på 1666 ord per dag. Men än så länge har det alltså blivit minst 1000 ord över det. Jag snittar 2700 ord just nu.

Så det blir inte mycket läst just nu. Jag orkar med en liten stund på kvällen och så har jag en ljudbok i öronen när jag cyklar till och från jobbet eller om jag är ute och går på helgen. Och det har blivit ett problem. Jag har öppnat dörren till Fredrik Backman och det kan väl sägas att den sparkades upp på vid gavel. Han har ett sätt att skriva som går rakt in i mig på något sätt. Jag kan inte förklara det mer än att om jag kunde skriva ett uns av det han skriver hade jag varit lycklig.

Men det har ett pris. Priset heter Björnstad och är en av Backmans allvarliga böcker. Det kan jag lugnt skriva under på. Det är som om han tar en i handen och leder en rakt in i mörkret. Och man följer villigt med för att man tror man vet vad som ska hända. Det vet man inte. Det blir värre än man kan föreställa sig. Den där boken gör något med mig. Det är som om den kommer för nära. Den kryper in på ett obehagligt sätt och lyser upp saker som jag ser i helt nytt ljus nu. Det är definitivt en bok jag kommer ha med mig länge. Och då har jag inte läst hela än. Jag kan inte heller diskutera den här för jag har en vän som precis ska börja läsa den. Eller lyssna som jag gör. Men jag måste köpa den boken. Den vill jag äga.

I morgon väntar en omgång innebandy igen. Det ska bli kul. Jobbigt men kul. Det är det alltid. Måste se till att packa väskan. Sen ska jag läsa lite om att skriva. Innan jag sover.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.