Pepparn

Pepparn – Pepparns svänggäng

När jag drog upp den här skivan i backen så visste jag att jag hade något att skriva om. Det var bara en liten tid sen jag lyssnade på Snedtänkt om just denne Leif “Pepparn” Pettersson. Och det är inte svårt att hitta information om honom. En kille som lärde sig spela dragspel i fyraårsåldern är ju givetvis intressant, även om dragspel kanske inte är det instrument jag föredrar. Det var hans farfar som lärde honom att spela och det var tydligen inte en ovanlig syn att se de två gå runt med sina dragspel och en falukorv som matsäck.

När han var 12 dog hans farfar men han hade hunnit bli självgående på dragspel och kunde sitta och spela flera timmar varje dag bland annat utanför ett äldreboende. Men 1972, när han var 19år så fick han chansen att vara med i Nygammalt. Och det blev en succé. Något som gjorde att han blev eftertraktad på dansbanorna men även hos folket i stugorna. Det i sin tur ledde till att den lite bohemiske grabben var med när folk tjuvjagade, brände hemma eller festade. Och det gjorde inte hans alkoholbesvär bättre.

Han fick hjälp att bygga en timmerkoja i skogen med vedspis där han levde stor del av sin tid och det sägs att musikanter åkte dit för att få en chans att umgås och spela med honom. När man läser om honom så förstår man att det var en vänlig kille som ville alla väl men som inte tog hand om sig själv eller sina dragspel. Han hade en säregen spelstil som slet hårt på dragspelen och han var inte speciellt rädd om dem utan de kunde stå ute när det regnade.

Så hur låter det då, det här debutalbumet från ett dragspelsoriginal? Ja det låter ju gammeldans givetvis. Det är polkor och valser om vart annat. Det är svårt att säga om det är bra eller dåligt när det är något som man inte lyssnar på i normalfallet. Här finns Drömmen om Elin, Taubes Tatuerarevalsen och Pepparns förebild Calle Jularbos Nya Wärmlandsvalsen, så det täcker in det man kan förvänta sig av ett dragspelsalbum antar jag.

Vill man veta mer om Pepparn så kan jag rekommendera just Snedtänkt som är länkat ovan eller sidan Pepparn.se där man kan läsa mer och även beställa en bok om honom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.