Recept för en bättre Björn

Jag brukar inte gilla det här att man ska lista saker som hänt under året och inte heller nyårslöften. Det är ju så lockande att komma på saker att göra, eller inte göra, när det blir nytt år. Men sanningen är ju att vi har en ny start varje dag. Varje timme. Varje sekund är ju ny och vi kan göra vad vi vill efter att den påbörjats. Men ändå väntar vi till ett nytt år. Då är det som att vi tänker att vi kan leva på ett sätt vi inte vill, för vi gillar det eller för att vi är lata, innan vi rättar till oss. Vilket då blir svårare.

Vi gör det för att det ska bli mer mätbart. Jag har inte rökt sedan det och det året. Eller jag äter inte godis sen 1978 eller vad det nu är. Det smäller lite högre än att säga att man är nykter sedan mitten på augusti, för det blir inte så mätbart. Det är så lätt att man går ett par dagar och inte minns att man har varit nykter ännu en månad. Man glömmer kanske att fira.

I sann hycklaranda ska jag nu prata lite om året som varit. Jag började året som lärare och avslutar det som cnc operatör. Gösta Ekman, Ulf Stark, Hans Alfredson och Janne ”Loffe” Carlsson dog. Många andra också men det var dessa som haft störst inverkan på mitt liv. När jag satt och kollade genom vilka som dött under året upptäckte jag att Robert Miles är död. Så nu sitter jag och skriver till hans stora hit Children. Cancer kan gå och dö.

Det har också varit året då jag blev nykter, tittade lite på periodisk fasta och slutade köpa kaffe att ta med. Bloggen har fått sakta av och även mitt digitala liv har blivit lite långsammare. Jag har nästan helt slutat konsumera nyheter, vilket gör att jag inte hänger med lika bra men det som är viktigt kommer fram ändå. Jag skrev en bok som jag är nöjd med och som jag kommer fortsätta arbeta med under kommande år.

Då har vi kommit fram till vad som ska hända under nästkommande år. Jag har en lista som jag har påbörjat, den kommer säkert växa lite till framöver men den ska hängas upp på mitt kylskåp. Överskriften lyder: Recept för en bättre Björn 2018.

För jag är inte så säker på det där med nyårslöften egentligen så jag tänkte att jag skriver massor så kommer jag ju hålla något av dem. Jag ska inte gå genom hela bara vissa delar som jag tycker summerar listan ganska bra.

 • Äta vegetariskt
  Varför? Det är ganska enkelt egentligen. Kött är dyrt. Det sätt vi producerar kött på idag är inte hållbart. Jag har redan under detta året börjat äta mer vegetariskt och mitt mål är att under nästa år inte köpa hem något kött och inte tillaga något kött. Jag kommer välja vegetariskt i större utsträckning när jag är på restaurang (inte alltid dock och det är för att kött är gott), men jag kommer inte tvinga folk att se till att det finns vegetariskt alternativ på kalas och liknande. Finns det bara rätter med kött kommer jag äta det, jag är inte ute efter att svälta. Ja jag är en hycklare.
 • Läsa minst 24 böcker.
  Varför? Läsning är det som ger mig mest input och som lär mig mest. Jag är på det sättet en väldigt teoretisk person. Det är också ett sätt att lära mig nya saker och bredda mitt språk. Varför inte fler böcker? I år läste jag 60 böcker. Nästa år kommer jag troligtvis inte klara det. Jag ska börja plugga Svenska på halvtid och det kommer ta en hel del av min tid. Därför har jag satt ett lågt mål. Det kommer jag klara.
 • Träna mer än innebandyn
  Varför? Det här är ganska självförklarande. En dag i veckan är inte nog att träna. Målet är att träna måndag, onsdag, fredag. Inget allvarligt utan mest för att stärka bålmuskulaturen. Vilket är viktigt för hela livet mer eller mindre.
 • Periodisk fasta
  Varför? Det har funkat bra för mig och det frigör dessutom en del tid och pengar. Genom att äta bara en gång om dagen har jag mer kontroll på hur mycket jag stoppar i mig och hur mycket detta kostar. Det kommer ju leda till viktminskning men också att jag kan köpa bättre råvaror till min mat. Detta i kombination med träning där jag bygger viss del muskler kommer öka på min viktminskning även om ökad träning kommer leda till ökat energiintag. För det är ju så, mat är föda inte underhållning. Allt för länge har jag sett den som det senare och det har lett till övervikt. Periodisk fasta och att äta en gång om dagen funkar för mig. Det betyder inte att det gör det för dig. Läs på om det och bilda dig en uppfattning innan du provar.
 • Analoga söndagar
  Varför? Ja det kan man ju fråga sig. Detta är något som kommer vara otroligt svårt. En hel dag som är analog. Det innebär att Netflix, Spotify, Storytel och annat kommer vara borta på söndagar. Jag har ju mina skivor och läsa ska jag tillåta mig även om jag till viss del gör det på läsplatta. Men i övrigt kommer det innebära en nedkopplad dag i veckan. Det kommer vara det svåraste men också det som kommer sporra mig ganska mycket. Jag behöver bli bättre på att inte ta till mobilen eller datorn när jag har tråkigt. Vi får se vad det leder till.

Det är bara en liten del av min lista. Inte ens hälften av den. Det blir, om jag lyckas, stora förändringar för mig till nästa år. Vissa saker på listan är enkla. Läsa 24 böcker kommer jag klara, troligen redan fram till sommaren. Medan andra saker på listan kommer vara betydligt svårare. Det är mål jag har för året. Når jag alla kommer det som sagt bli stora förändringar. Det kommer det bli även om jag bara klarar hälften. Vissa kommer säkert stå där även när jag gör en lista för nästkommande år.

Listan ska sitta på kylskåpet. Väl synlig så att jag ser den dagligen och påminns om vad det är för dumheter jag har gett mig in på. Då blir det svårare att blunda för dem när man känner att det är lite motigt. Genom en blandning av enklare och svårare saker så kommer jag sporras av det jag klarar och det kommer ge mig kraft att ta mig an det som är svårare. Hoppas jag i alla fall. Nu ska jag i alla fall njuta av det som är kvar av det här året och göra allt det som jag inte ska göra framöver. Det ska ätas kött och det är ju söndag så jag ska se till att vara så digital jag bara kan.

2 kommentarer Lägg till din
 1. För vegetariska recept rekommenderas Zeinaskitchen.se
  Allt är inte veg där men mycket är det. Och vansinnigt gott.
  Vi äter vegetariskt flera ggr i veckan och det kött vi äter är köpt från gårdar här runtomkring. Eller vilt. Det ska vara glada djur!

  1. Ja vilt eller närodlade djur kan man äta. Hellre mindre mängd och bra kött än fabriksproducerat. Det gäller det mesta förstås.
   Ska kolla in den där sidan, men jag har också blivit sugen på att testa en matkasse. Får väl se om det blir så eller om det får vänta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.