Stanna upp, tänk om

När du börjar tänka på saker som ännu inte har hänt, var då på din vakt. Din hjärna är bra på att måla upp bilder och eftersom de kommer från din egen hjärna är det väldigt lätt att tro på dem. Oavsett hur konstiga de än kan verka.

Ofta har vi en förkärlek att tro på, framförallt, de hemska bilder som kommer upp. Oavsett om det är bild av att du förlorar jobbet, eller att något jobbigt ska hända. Låter du det pågå för länge kommer det förstöra din nattsömn och kanske även dagen efter.

Du bör därför undvika att låta hjärnan måla upp bilder av det som ännu inte har skett. Vilket naturligtvis är lättare sagt än gjort. Speciellt om du, som jag, varit duktig på att lite på din hjärna. Den ska ju trots allt vara det intelligenta organet. Det viktiga är dock att veta att du kan stoppa det. Det är dessutom ganska lätt.

Stanna upp i tanken och säg till dig själv ”Men detta har ju inte hänt än”. Det får hjärnan att stanna till. Då har du din chans att göra något annat för att skingra tankarna helt, eller fortsätta ätts äga till dig själv hur dumt det är att försöka förutspå hur morgondagen ska bli. Det viktiga är att du gör en av de två, för annars kommer hjärnan att rulla igång filmen igen och då blir det svårare att stanna upp igen. För även hjärnans förmåga att måla upp dystra framtidsbilder främjas av repetition.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.