Thores trio

 

Thores trio

Sida A: Träget ska vi timra / Hit kom dom / Arbetsmannen / Älvarna kvar / På sommarbryggan / Du barn av nordanland / Vi hade en gång en såg / Arbetarkvinnorna

Sida B: Ordning på krånglet / Bränn-Pers vals / Ett år har gått / Bei mir bist du schön / Ungdom / Enhetsfrontsmarschen / En afton i ingemansland / Folkets hus-visan / Norrbottenssången

““Vår repertoar var då som nu bestående av foxtrott, tango, sentimentala örhängen och älskade Taube-låtar, hambo, schottis, ja allt vad en svensk danspublik kunde önska sig.” Utom de alla banalaste svensktoppslåtarna. De avstår man fortfarande ifrån.”

Citatet är hämtat från det omfattande häftet som kom med denna skiva. Där finns inte bara texter till de sånger som är med på skivan utan även Thores trios historia och bok-, skiv- och filmtips. Alla går de i arbetarrörelsens tecken. Skivan som är inspelad 1981 är ett bevis på att den banalitet med hjärta och smärta som funnits i de dansbandsskivor jag lyssnat till hittills faktiskt har haft en motpol. Sen vet jag inte om detta är så mycket bättre men det är ju ett tecken på att det funkar även med dansmusik med tydliga åsikter. För Thores trio startade 1934 och är en grupp sprungen ur arbetarrörelsen då Thore-Allans och Nannas far var med i kommunistiska partiet. Och bra gick det. Det berättas om bejublade framträdande på Nalen under femtiotalet. Det är inte dåligt för några arbetarklass ungar.

Så det är inte så svårt att räkna ut vilka åsikter de förmedlar i sina låtar. Det är det norrländska arbetarklassperspektivet man skildrar. Man hyllar de som kämpar mot kapitalismen och de som kämpade för att hålla landsbygden levande. Nanna är den som skrivit de flesta av låtarna och det handlar ofta om Båtskärsnäs som i Hit kom dom och Vi hade en gång en såg, den senare är en ny text på Jag hade en gång en båt som fick skildra kampen av motståndet till nedläggningen av sågen i Båtskärsnäs. Det är främst när Nanna skriver som det blir politiskt annars finns det gammelvals, som Bränn-Pers vals, och tango, som den sentimentala Ungdom som ställer frågan var ungdomen tog vägen.

Thores trio höll igång i över sextio år. De avslutade 1996 när Thore-Allan dog. Erik Helin som var Nannas man och gruppens basist gick bort tre år senare. Nanna själv höll i gång fram till i alla fall 2008 innan hon året efter gick bort 88 år gammal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.