Villhöver

Det du drömmer om att skaffa, drömmer du om det för att du alltid velat ha det eller är det för att någon annan har det eller säger att det är bra? Om du funderar på det där du vill köpa som du vill ha råd med, för oftast är det ju lite dyrare saker, när fick du tanken om det? Och varför? Gick du runt i livet och kände att något fattades och när du såg att grannen hade köpt en ny bil så visste du vad det var? Eller var det reklamen för den där häftiga robotgräsklipparen som du nu bara måste ha?

Vi åtrår det vi ser varje dag, för att plocka in lite Hannibal Lecter i det hela. Så därför är det ju inte så konstigt om vi vill ha en lika fin bil som grannen har, vi tvingas ju se den varje dag. Likaså är det ju med robotgräskilppare, man ser ju dem överallt under sommarhalvåret. Inte konstigt att vi tycker att vi vill ha en sådan som åker runt i trädgården.

Sen har vi ju all reklam, det är inte konstigt att så många fortsätter att använda Gillette, som inte bara är hutlöst dyra de är även tämligen värdelösa om man jämför med att raka sig med riktiga rakblad. Skillnaden är att vi inte ser reklam för det varje dag som vi ofta gör med Gillette och andra produkter.

Hannibal refererade ju till Marcus Aurelius som menade att om varje sak skulle vi fråga oss själva: Vad är det i sig självt? Vad är dess natur? Så när du idag tänker att en sån där vill jag ha, fundera en gång till om det är något du verkligen vill ha eller om det är något som du vill ha för att du ser det varje dag. För ofta är det ju just så, att det vi ser varje dag skapar en form av behov men det är något vi vill ha mer än något vi verkligen behöver. Det är något vi villhöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.